Isnin, 23 Januari 2017

Putu Halba



Putu Halba adalah kuih daripada Kelantan dan sesuai dimakan ketika waktu tengkujuh. berbeza dari putu piring.





Bahan-Bahan

- 2 cawan ubi kayu diparut
- 1 sudu teh halba
- gula merah (nisang) - diracik halus
- kelapa parut-dicampur sedikit garam

Cara-Cara






  1. Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba
  2. masukkan ubi kayu tadi ke dalam piring kecil ( acuan ),
  3. Letakkan sedikit nisang
  4. Taburkan sedikit ubi kayu di atas nisang supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
  5. Letakkan kain kasa (maslin) diatas piring ubi. 
  6. Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain. 
  7. Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
  8. Ulang sehingga habis 
  9. Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan